Hvem er det som egentlig tar opp forbrukslån?

Det eksisterer ikke noen konkrete tall over hvilke personer det er som tar opp forbrukslån, eller hvordan de drar nytte av den ekstra finansielle kapasiteten det skaper. 

Likevel har mange i lang tid antatt at det hovedsakelig er den yngre garden som tar opp denne type lån, og bruker det for å kjøpe seg det nyeste og kuleste. Men til slutt gjelder det å finne ut om dette bare er en slags fordom og feilaktig antakelse, eller om det faktisk stemmer. 

Av denne grunn har vi forsøkt å undersøke de tallene som har blitt oppdaget i Norge når det kommer til lån. Hvis vi vurderer helheten – summen det norske folk skylder – så ser vi en tydelig økning siden år 2000. Hovedsakelig kommer dette av at boligprisene har gått opp mye, noe som fører til at boliglån og forbrukslån som brukes til oppussing og annet også har økt. 

40-åra setter sitt preg

Som nevnt ovenfor, så står boliglånet for en betydelig del av den totale gjeldsøkningen i Norge de siste 20 årene. Men det er likevel forbrukslån som har økt mest, i relativ forstand. Ifølge tall fra Gjeldsregisteret, så skyldet nordmenn over 170 milliarder kroner sammenlagt i 2019. Dette er det samme som at alle innbyggere i landet har et lån på 32,000 kroner, men som man sikkert kan tenke seg, så er det mange som har null kroner, og andre som opptil flere millioner. 

Når vi ser på hvem er som egentlig tar opp de største lånene, så er det de fra 40-49 år som innehaver over en tredel av forbrukslånene i landet. De under 40 står for under ti prosent. Altså er det ikke den yngre garden som har “skylda,” men de som begynner å gå inn i den eldre garden. 

Hvordan skal man velge?

Det er altfor mange ulike tilbydere forbrukslån på markedet i dag, noe som gjør det vanskelig å velge. Av denne grunn er det viktig å sammenligne ulike forbrukslån på dagen for å få det beste tilbudet. Bare husk at det ikke er med forbrukslån det handler om å være lojal, la bankene komme med sine beste tilbud og gjør de klar over at du går dit du får det billigst.

Vi ser altså at det ikke er de yngste eller eldste som låner mest penger til forbruk, men at det er de midt imellom. Om det er 40-års-krisen som slår inn og frister middelaldrende til å kjøpe seg nye og fine båter, hytter, og biler for å dekke et eksistensielt behov, er uvisst – men en ting er sikkert: dette er en aldersgruppe som verdsetter en forsterket kjøpekraft!